Hrana vie - Fara porc, sarmalute si cozonaci!

     Inimaginabil? Ba deloc! Exista o alternativa pentru toate aceste retete traditionale, pe cat de gustoase, pe atat de daunatoare organismului uman: HRANA VIE.
  
     Despre acest mod de viata ne vorbeste Ana Ghica, care impreuna cu sotul ei Raul Rosu, promoveaza alimentatia vegan si raw. Ei au avut si aparitii televizate dar modul prin care se exprima cel mai bine este un blog de retete raw si vegan pe care daca il deschizi, nu te mai poti opri din salivat. Blogul se numeste Crazygoodraw. Practic, fotografiile retelor pe care le prepara impreuna (dulciuri, salate si tot felul de alte mancaruri care par o adevarata filosofie) sunt ca o ancora ce te face sa vrei sa afli mai mult despre un stil de viata alternativ. Ana si Raul sunt de asemenea parintii unei minunate fetite de 4 ani, care invata deja cat de importanta este sanatatea organismului ei.
Ana ne va explica si noua cum poate fi posibil un Craciun fara "pomana porcului", sarmalute, salata de Boeuf si cozonaci?!

     Garbo: Ce inseamna alimentatia raw? Dar vegan?
     Ana Ghica: Termenul vegan se refera la stilul de alimentatie din care s-au exclus toate ingrediente de provenienta animala (carne, oua, lapte si derivate lactate). Intrucat “vegetarianism” se foloseste generic pentru alimentatia lacto-ovo-vegetariana, termenul vegan a fost adoptat la nivel international si iti exprima interesul pentru o alimentatie sanatoasa la baza careia stau legumele, fructele, cerealele, verdeturile si semintele, in varianta lor cruda si gatita. Sa devii raw vegan inseamna ca mai faci inca un pas in atentia pe care o dedici hranei sanatoase si renunti la gatitul cu foc, ca e vorba de coacere, fierbere sau prajire. In Romania se foloseste de foarte multa vreme si termenul de hrana vie. Ca sa si argumentez, este dovedit ca prin gatirea cu foc, legumele, fructele, verdeturile, semintele isi pierd foarte mult si uneori chiar total elementele nutritive pe care le contin in stare cruda: enzime, vitamine, minerale, proteine. De aceea, pentru a nu ne priva organismul de acesti nutrienti, e bine sa nu depasim in procesul de preparare a mancarurilor temperatura de 40-45 de grade Celsius.
     Garbo:  Cum ai descoperit alternativa raw-vegan ?


     Ana Ghica: Mai intai m-am lovit de primele informatii despre nutritie pe care le-am tratat cu seriozitate si care m-au facut sa constientizez ca modul in care ne hranim este premiza fundamentala pentru starea noastra de sanatate sau de boala. Prin ele am inteles ca nu conteaza neaparat predispozitiile genetice, factorii de poluare, climatul social atunci cand vine vorba de boala. Am citit apoi de vindecari prin hrana vie ale unor boli etichetate incurabile, am vazut marturii in cadrul unor documentare si am inceput sa studiez ce inseamna sa te hranesti raw vegan.
     Garbo: Impreuna cu sotul tau ati ales sa urmati acest mod de viata. De ce? V-ati gandit si la sanatatea fetitei voastre atunci cand ati luat aceasta decizie? 
     Ana Ghica:In primul rand am pornit de la sanatatea noastra. Alegerea aceasta este una care pare in societatea noastra una foarte restrictiva, desi nu este asa si am un blog cu care o pot dovedi :). Insa lipsa de informare creeaza aceasta impresie si, cum suntem niste parinti destul de democratici ca sa luam o astfel de decizie in locul fetitei noastre, mai intai am adoptat noi raw-veganismul. Si vrem ca prin puterea exemplului sa-i imprimam dorinta de a face singura cele mai bune alegeri. Ea creste deja cu principiul ca hrana este izvorul sanatatii, a energiei si a optimismului si deocamdata aceasta constientizare e suficienta. Cat despre noi, suntem raw vegani pentru ca e mai etic asa (cresterea animalelor pentru consumul de lactate si de carne este cea mai poluanta industrie desfasurata de societatea umana, de exemplu), pentru ca poti face minuni in bucatarie cu un blender, cateva legume, fructe, verdeturi si seminte, si pentru ca hrana vie ne asigura sanatate si bucurie de viata.
     Garbo: Care sunt avantajele unui stil de viata raw si vegan, in compratie cu alimentatia traditionala? (Voi mancati exclusiv raw si vegan?)
     Ana Ghica: Pornind de la preocuparea majora a tuturor, sa mananci raw vegan este mai putin costisitor din punct de vedere financiar. Nu vreau sa intru in exemplificari, dar credeti-ma pe cuvant caci fac aceasta comparatie de aproape un an. Este o alimentatie care iti fortifica imunitatea, ceea ce inseamna ca te scuteste de cheltuieli cu medicamentele si sa stiti ca nu glumesc. Mananci cu multmai delicios, pentru ca gusturile sunt intense. Te repui in acord cu corpul tau si pe parcurs inveti sa mananci doar atunci cand trebuie si doar cat iti trebuie. Bineinteles ca slabesti daca ai kilograme in plus, pielea si parul ti se insanatosesc , ai nevoie de mult mai putin somn si simti cum ti se echilibreaza energiile, in sens foarte larg. Apoi alimentatia raw vegana este vindecatoare. Pentru a doua intrebare, noi suntem exclusiv vegani, iar raw vegani suntem in proportie de mai bine de 90% si ne indreptam spre 100%.
     Garbo: Este dificil sa faci trecerea de la obiceiurile traditionale, la vegan?
      Ana Ghica: As vrea sa precizez ca exista si aspecte mai putin pozitive. In primul rand, trebuie sa te informezi foarte mult ca sa stii ce urmeaza sa faci. Sa afli ce inseamna detox si ce poate sa ti se intample si ce te poate ajuta atunci. Sa intelegi ca solul a ajuns atat de sarac in minerale si oligoelemente incat chiar si cu o alimentatie raw vegana trebuie sa iei suplimente de vitamine si minerale si antioxidanti. Nu in ultimul rand, trebuie sa inveti sa „gatesti” raw vegan. Apropo de trecere, sunt sigura ca depinde de hotararea fiecaruia. Voci avizate din cadrul comunitatii internationale raw-vegane afirma ca iesi din dependenta de mancarea gatita (chiar si vegana) dupa 2 luni de hrana vie. Pentru toti cei interesati, cautati sa vedeti documentarele Food Matters si Raw for Life, cititi www.nomilk.com ca sa intelegeti ce aduce cu sine consumul de lactate, dati un search la Tree of Life si Hippocrates Institute ca sa vedeti ce fac medici care au studiat si nutritia, ce ajung ei sa vindece doar prin alimentatia raw.

     Garbo: O persoana netalentata in ale bucatariei are vreo sansa in adoptarea acestui stil de viata?
     Ana Ghica: E mult mai simplu sa manuiesti un bleder decat un cuptor! Stilul raw vegan te aduce la un moment dat in pozitia de a te multumi cu mancaruri foarte simple, dar foarte nutritive si atunci sa mananci e destul de usor. Un suc verde pe zi, o salata pe zi, cateva seminte pe zi – nu suna prea complicat, nu? Insa, e la fel de adevarat ca exista si gourmet raw vegan unde nivelul de implicare si talentul sunt egalabile ca in cazul bucatariei traditionale. Pe http://crazygoodraw.blogspot.com/, blogul nostru aflat inca la inceput de drum, facem si retete simple si unele mai complicate.
     Garbo: Te-ai gandit la masa de Craciun ? Ce vei prepara ?
     Ana Ghica: Rolurile in familia mea nu sunt fixe si bucataria nu este fieful meu! O impartim destul de egalitar, eu si Raul. Asa ca vom prepara impreuna cel mai probabil. Si pentru ca suntem doi, nu prea ne omoram cu planificarea in avans. Acum ca sunt intrebata, cred ca printre gateli vor fi „orezul” indian, chiftelutele fara carne de aici  si tortul de ciocolata si zmeura de aici. Nimic care sa sune a sarmale sau salata boeuf, insa mult mai bun. „Orezul” indian este extrem de simplu de preparat: o conopida se marunteste in food processor in asa fel incat sa semene cat mai mult cu boabele de orez. Se combina apoi cu 1 cana de porumb crud si 1 cana de mazare cruda (congelate), 1 ardei kapia rosu taiat cubulete si o ceapa rosie taiata rondele. Mai punem 1 cana de stafide, ½ cana de seminte de floarea soarelui, o mana de seminte de susan si o mana de seminte de canepa, dupa care punem lichidele: 2-3 linguri sos de soia, 2 linguri ulei de masline si 2 linguri ulei de porumb. Pentru condimente folosesc boia dulce si curry si gata!
     Garbo: Spui “I have a mind and I'm not ashamed to use it! I have a body and a duty to respect it. I'm a raw vegan feminist” (Am o minte pe care nu imi este rusine sa o folosesc! Am un corp si datoria de a-l respecta. Sunt o feminista raw vegan) Poti sa detaliezi putin aceasta fraza?
Ana Ghica: In curentul feminist se vorbeste despre o desvrajire a intelectului printr-o chestionare continua a miturilor in care suntem crescuti si educati, a pattern-urilor mostenite, a categoriilor si a traditiilor. Asta inseamna pentru mine sa-mi folosesc mintea. De exemplu, sa inteleg ca daca lactatele ne-ar da calciu atunci osteoporoza nu ar fi o boala atat de raspandita, pentru ca lactate consuma toata lumea, inclusiv femeile de la noi de la tara – cel mai grav afectate.
     De asemenea, inseamna sa nu cred cand mi se spune ca fiind femeie trebuie sa fiu obiect sexual sau sa-mi caut implinirea prin familie si copil exclusiv sau sa merit un salariu mai mic. Sa chestionez mituri deci. Tot via feminism, am ajuns sa inteleg ca acest clivaj intre trup si suflet, mostenit din traditia iudeo-crestina, este o premiza periculoasa, iar neglijenta pe care o arata societatea moderna trupului se traduce prin faptul ca suntem bolnavi, mai grav sau mai putin grav, cam tot timpul. Nu stiu daca feminismul si raw veganismul sunt doua ideologii greu de vazut impreuna, dar pentru mine ele isi dau semnificatie si adancime una alteia.

     Cred ca impreuna cu Ana v-am facut introducerea intr-o lume a vietii sanatoase prin alimentatie. Puteti sa urmariti pe mai departe blogul celor doi soti, Crazy Good Raw. Si in aceeasi masura va recomand blogul Ligiei Pop, experta in bucataria vegan. Ea a scris de asemenea si o carte de bucate: "Retete Vegane Fara Foc".
                                                                     Sarbatori cu Sanatate!
                                                                                                                                Sursa: Garbo.ro

Totalul afișărilor de pagină